Potatisgratäng och blomkålsgratäng

Det är riktigt enkla recept, som även blir gott! När jag var yngre älskade jag blomkålsgratäng, och det gör jag fortfarande.
 
Blomkålsgratäng
Ingridienser:
  • 1 st stort blomkålshuvud
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • 1 dl strimlad purjolök
  • 1 tsk paprikapulver, salt, svartpeppar
Gör såhär:
  1. Sätt på ugnen på 225 grader
  2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli mjuk.
  3. Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
  4. Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna. Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.
  5. Gratinera i 225 grader ca 15-20 min. Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor eller annat kött.
Potatisgratäng
Ingridienser:
  • 10 st potatisar
  • 1,5 st gul lök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm peppar, svart
  • 2 dl riven ost
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken.
  3. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
  4. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
  5. Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så  att kryddorna kommer med.
  6. Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten.
  7. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.