Potatisgratäng och blomkålsgratäng

Det är riktigt enkla recept, som även blir gott! När jag var yngre älskade jag blomkålsgratäng, och det gör jag fortfarande.
 
Blomkålsgratäng
Ingridienser:
  • 1 st stort blomkålshuvud
  • 2 st ägg
  • 2,5 dl grädde
  • 2 dl riven ost
  • 1 dl strimlad purjolök
  • 1 tsk paprikapulver, salt, svartpeppar
Gör såhär:
  1. Sätt på ugnen på 225 grader
  2. Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli mjuk.
  3. Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
  4. Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna. Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.
  5. Gratinera i 225 grader ca 15-20 min. Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor eller annat kött.
Potatisgratäng
Ingridienser:
  • 10 st potatisar
  • 1,5 st gul lök
  • 5 dl matlagningsgrädde
  • 2 st vitlöksklyftor
  • 1,5 tsk salt
  • 2 krm peppar, svart
  • 2 dl riven ost
Gör såhär:
  1. Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form.
  2. Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken.
  3. Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
  4. Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
  5. Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så  att kryddorna kommer med.
  6. Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten.
  7. Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.

Farmors korvsoppa

Hej! För några veckor sedan gjorde jag en korvsoppa med grönsaker som farmor brukar göra. Det är riktigt god, vad jag själv tycker iallafall. När jag gjorde soppan, så gjorde jag dubbel sats. Det blev mycket över, så att vi kunde ha det som matlådor i veckan. Den här soppan går även att frysa in, om man inte använder potatis i. Om man vill frysa den, kan man lägga i potatis sedan, när man tinar upp det. Om du vill frysa in den, se då till att ha en låda och en påse över, så att det inte kommer in luft.
 
Korvsoppa
  • 400 gram kålrot i tärningar
  • 200 gram selleri i tärningar
  • 100 gram palsternacka i tärningar
  • 200 gram blomkål i buketter
  • 250 gram skivade morötter
  • 13 stycken potatisar
  • 100 gram purjolök i skivor
  • 1,5 liter vatten
  • 3 dl gröna ärtor
  • 250 gram falukorv i tärningar
  • 2 st köttbuljongtärningar
Man behöver inte använda alla grönsaker, jag själv skippade sellerin. Man behöver inte heller använda så många potatisar.
 
Gör såhär:
  1. Koka upp vattnet.Lägg i kålrötter,morötter,selleri och palsternacka.Lägg sedan i potatisen.Samt buljongtärningarna.Lät koka en stund.
  2. Lägg sedan ner blomkål och korv.
  3. Lägg i purjolöken och ärterna. Känn efter om grönskerna är färdiga.
  4. Krydda med grönsakskrydda eller valfri krydda.
Tog bilden från en hemsida: kokaihop.se
 

Ny kategori på bloggen!

Nu har jag skaffat en ny kategori på bloggen: Mat. Där kommer jag lägga upp recept på all mat som jag lagar. Jag funderar även på att lägga upp en kategori om bakning också, eftersom att jag också gillar att baka. Läs och prova på :)