Potatisgratäng och blomkålsgratäng
Det är riktigt enkla recept, som även blir gott! När jag var yngre älskade jag blomkålsgratäng, och det gör jag fortfarande.
Blomkålsgratäng
Ingridienser:
- 1 st stort blomkålshuvud
- 2 st ägg
- 2,5 dl grädde
- 2 dl riven ost
- 1 dl strimlad purjolök
- 1 tsk paprikapulver, salt, svartpeppar
Gör såhär:
- Sätt på ugnen på 225 grader
- Dela blomkålshuvudet i mindre buketter och förväll dem några minuter i lättsaltat vatten. Blomkålen får inte bli mjuk.
- Fördela blomkålen i en smord form och strö över den strimlade purjon.
- Vispa samman ägg, grädde, 1 dl av rivosten och kryddorna. Häll äggsmeten över blomkålen och strö över resterande rivost.
- Gratinera i 225 grader ca 15-20 min. Serveras till exempelvis ugnsstekta kycklingklubbor eller annat kött.
Potatisgratäng
Ingridienser:
- 10 st potatisar
- 1,5 st gul lök
- 5 dl matlagningsgrädde
- 2 st vitlöksklyftor
- 1,5 tsk salt
- 2 krm peppar, svart
- 2 dl riven ost
Gör såhär:
- Sätt ugnen på 225°. Smörj en ugnssäker form.
- Skala och skiva potatisen tunt. Skala och hacka löken.
- Blanda grädde, pressad vitlök, salt och peppar i en skål.
- Fördela hälften av potatisen och all lök i formen.
- Häll över hälften av gräddblandningen. Rör i botten så att kryddorna kommer med.
- Fördela resten av potatisen över. Häll på resten av grädden. Strö över osten.
- Grädda i ugnen tills potatisen är mjuk, ca 45 min.